News und Veranstaltungen

13.09.2021

Stellenausschrieb

Economic Geography: Announcement for two Post Doc positions and one PhD position

We are hiring two Post Doc and a PhD: 1. Post Doc in Economic Geography (SNF Project: Industrial Towns) 2. Post Doc in Economic Geography - Center for Regional Economic Development (CRED) 3. PhD in Economic Geography

Post Doc in Economic Geography (SNF Project Industrial Towns) (PDF, 32KB) Post Doc in Economic Geography - Center for Regional Economic Development (CRED) (PDF, 31KB) PhD in Economic Geography (PDF, 34KB)

04.06.2021

Paper

Call for Abstracts for the Online Workshop: COVID and what next? Methodological Implications for Digitalization Research in Rural-Peripheral Areas

Chairs: Prof. Dr. Heike Mayer (Uni Bern), Dr. Julia Binder (BTU Cottbus), Prof. Dr. Gabriela Christmann (IRS Erkner), Dr. Ariane Sept (IRS Erkner)

Date: Wednesday, 17th November 2021, 2pm to 6.30pm, in the context of the IRS International Conference “Digitalization and Socio-Spatial Transformations”.

Target group: doctoral students, postdocs, interested scientists and stakeholders

The pandemic not only confronts political actors with the enormous task of finding answers to the infection processes and how to deal with it in society, but also researchers are confronted with new challenges in adapting their research to the transforming socio-spatial conditions. Former research designs lose their validity, field approaches have to be redefined, and social actors in public space become invisible.

Please send your abstract (max. 500 words) no later than 31st August 2021 to Dr. Julia Binder binder@b-tu.de and Dr. Ariane Sept ariane.sept@leibniz-irs.de

Flyer: Online Workshop COVID and what next? Methodological Implications for Digitalization Research in Rural-Peripheral Areas (PDF, 256KB) Call for Abstracts for the Online Workshop (PDF, 110KB)

08.03.2021

Foto: Perconte Wikimedia

Schweizer Vorsitz der Alpenkonvention: Eine Chance und ein Auftrag

Paul Messerli und Heike Mayer publizierten einen Gastbeitrag bei regiosuisse, der einer längeren Version ihres bereits vorher erschienen Bund Kommentars entspricht.

In diesem Beitrag argumentieren sie, dass unsere Berggebiete in verschiedener Hinsicht mehr Resilienz entwickelt haben, um mit Krisen umzugehen. Dies durch eine stärkere Einbindung in den nationalen Kontext und eine neue wirtschaftliche, soziale und politische Dynamik in den Berggebieten selbst. Daraus leiten sie die Forderung ab, dass die Schweiz die Chance des Vorsitzes der Alpenkonvention nutzen sollte, mit ihrer Agenda auch auf die gemeinsame Krisenbewältigung der Alpenländer hin zu wirken.

Zu lesen ist der Beitrag hier.

Bericht Schweizer Vorsitz der Alpenkonvention: Eine Chance und ein Auftrag (PDF, 109KB)

26.11.2020

SCNAT: Priority Themes for Swiss Sustainability Research

A working group at the Swiss Academy of Sciences (SCNAT) identified thematic priorities for science, oriented towards the need for action by society and the UN Agenda 2030 for sustainable development. These research priorities are supposed to provide researchers and research funders with inspiration and guidance for their work. Heike Mayer is the lead-author on the report`s chapter on “Thriving Spaces: Sustainability and Spatial Development”. Other GIUB & University of Bern researchers involved include: Thomas Breu, Christoph Bader, Markus Fischer, Tobias Haller, Michèle Amacker and Peter Messerli. The report will be launched a public online event on December 8, 5 to 7 pm.

09.11.2020

Schild Simmentaler Spital
Foto: Simmentaler Zeitung

Artikel in «Vibrant Mountain Communities” publiziert

Pascal Tschumi und Heike Mayer zeigen in ihrem Beitrag auf, wie der Rückgang medizinischer Versorgung in Schweizer Bergregionen zu innovativen Lösungen geführt hat, die auf neuartigen Formen der Zusammenarbeit zwischen lokalen öffentlichen, privaten und gemeinnützigen Akteuren beruhen. Anhand von vier Beispielen aus dem Berner Oberland illustrieren sie, wie diese sozialen Innovationen längerfristig zur Regionalentwicklung beitragen können.

02.03.2020

Buch Entrepreneurship and ageing: Exploring an economic geography perspective.

Neue Publikation

Heike Mayer und Birgit Leick haben ein Kapitel zum Thema Unternehmertum und Altern mitverfasst. Sie untersuchen verschiedene Aspekte des Themas aus wirtschaftsgeographischer Sicht. Das Buch wurde von Mikaela Backman, Charlie Karlsson und Orsa Kekezi (Mayer, H., & Leick, B. (2019)) herausgegeben. Entrepreneurship and ageing: Exploring an economic geography perspective. In M. Backman, C. Karlsson, & O. Kekezi (Eds.), Handbook of Research on Entrepreneurship and Aging (pp. 88–108). Cheltenham, UK: Edward Elgar Publishing.

Medienberichte & neue Publikationen

26.01.2021 Interview