News und Veranstaltungen

04.05.2022

Foto: Reto Bürgin

Blog Beitrag auf Syntopia Alpina von Reto Bürgin und Heike Mayer

Das neu gegründete Institut “Kulturen der Alpen” feiert den Launch von Syntopia Alpina, einem Onlinemagazin. Reto Bürgin und Heike Mayer publizieren auf der Webseite (syntopia-alpina.ch)  einen Artikel (Link) zum Thema Digitalisierung im Berggebiet, in dem Ergebnisse ihrer SNF Studie zu multilokalem Arbeiten zusammengefasst werden. Auf Syntopia Alpina bilden – nebst den Artikeln – die Bildbeiträge des Fotografen Marco Volken einen wichtigen Bestandteil.

15.12.2021

Val Maira, Piemont, Italy
Foto: Heike Mayer

Heike Mayer receives award for Best RSA Blog 2020

The Regional Studies Association selected Heike`s blog entry about slow innovation in peripheral regions. Based on extensive field research in peripheral regions in the European Alps, Heike argues that innovators in remote mountain regions develop a variety of new products and processes. As slow innovators, they rely less on information and knowledge that is time-sensitive, their ideas result in incremental and process innovation rather than in radical innovations, and they benefit from social and cultural diversity their small communities offer. The Regional Studies Association Blog provides a platform for researchers, students, practitioners, community members and industry leaders to share their expertise on regional issues from across the globe. Blogging can be a useful tool to share research findings. The posts are written in a conversational style for a non-academic audience.

26.11.2020

SCNAT: Priority Themes for Swiss Sustainability Research

A working group at the Swiss Academy of Sciences (SCNAT) identified thematic priorities for science, oriented towards the need for action by society and the UN Agenda 2030 for sustainable development. These research priorities are supposed to provide researchers and research funders with inspiration and guidance for their work. Heike Mayer is the lead-author on the report`s chapter on “Thriving Spaces: Sustainability and Spatial Development”. Other GIUB & University of Bern researchers involved include: Thomas Breu, Christoph Bader, Markus Fischer, Tobias Haller, Michèle Amacker and Peter Messerli. The report will be launched a public online event on December 8, 5 to 7 pm.

09.11.2020

Schild Simmentaler Spital
Foto: Simmentaler Zeitung

Artikel in «Vibrant Mountain Communities” publiziert

Pascal Tschumi und Heike Mayer zeigen in ihrem Beitrag auf, wie der Rückgang medizinischer Versorgung in Schweizer Bergregionen zu innovativen Lösungen geführt hat, die auf neuartigen Formen der Zusammenarbeit zwischen lokalen öffentlichen, privaten und gemeinnützigen Akteuren beruhen. Anhand von vier Beispielen aus dem Berner Oberland illustrieren sie, wie diese sozialen Innovationen längerfristig zur Regionalentwicklung beitragen können.

02.03.2020

Buch Entrepreneurship and ageing: Exploring an economic geography perspective.

Neue Publikation

Heike Mayer und Birgit Leick haben ein Kapitel zum Thema Unternehmertum und Altern mitverfasst. Sie untersuchen verschiedene Aspekte des Themas aus wirtschaftsgeographischer Sicht. Das Buch wurde von Mikaela Backman, Charlie Karlsson und Orsa Kekezi (Mayer, H., & Leick, B. (2019)) herausgegeben. Entrepreneurship and ageing: Exploring an economic geography perspective. In M. Backman, C. Karlsson, & O. Kekezi (Eds.), Handbook of Research on Entrepreneurship and Aging (pp. 88–108). Cheltenham, UK: Edward Elgar Publishing.

Medienberichte & neue Publikationen

26.01.2021 Interview